Skip to main content

Att ta emot PRAO-elever kräver lite engagemang från oss som arbetsgivare för att det skall ge ett värde för veckan som spenderas på plats. Man kan antingen se eleven som en tillfällig resurs eller så kan man vara med och skapa inspiration för ett framtida yrkesval, till exempel fotograf.

Alexander Renberg som går Lyrfågelskolan årskurs 8 var nyfiken på reklam och mediayrket och valde därför Ingrid:gopa och fick sin dröm-PRAO.

För att ge honom så meningsfyllda dagar som möjligt så bestämde vi oss för att ge honom en utbildning foto och film, dock med en tämligen improviserad utbildningsplan.

Dag 1 resulterade i ett alster av konstnärliga bilder, där konstnären Alex gav sig ut i Trollhättan för att fota byggnader. Utmaningen blev lite klurigare då han fick med sig en kamera med ett manuellt objektiv, där bländare och skärpa justeras helt för hand, inte automatiskt som de är på moderna kameror generellt.

En ytterligare utmaning blev även för eleven att tänka fritt och inte låta förväntningen på fotot vara ett slätstruket foto med skärpa och färgåtergivning som en bild antas ha idag.

Objektivet släpper in ljus då det inte helt passar till kameran vilket gör bilderna suddiga och tämligen flummiga. Något som sedan fick bearbetas i Adobe Lightroom.

Alstret efter första dagen finns nedan att skåda. Det blev en vacker skildring med ett nyfiket öga för staden vyer och torn.